menu
toegankelijke-PDF

De PDF die voor iedereen toegankelijk is!

Wat zeggen onze cursisten:


grade grade grade grade grade
Ik zou House of media aanbevelen door in de eerste plaats de menselijke aanpak, die werkt bij mij.
Jaap Bruynzeel Lees verder »

Volgens de richtlijnen van de overheid moeten alle PDF’s die publiekelijk gepubliceerd worden, toegankelijk zijn voor iedereen. Deze richtlijnen waarborgen dat niemand wordt buitengesloten van toegang tot informatie en diensten.

Is niet elke PDF dan toegankelijk?

Nee, bij lange na niet. Je kunt in veel programma’s het document wegschrijven naar PDF. Zo heeft InDesign geen knopje of optie “exporteer naar toegankelijke PDF”. Die instellingen moet je zelf maken. Maar is dan de PDF daarna ook daadwerkelijk leesbaar voor iemand met een handicap. Nee! Want een toegankelijke PDF vereist ook de nodige en juiste voorbereidingen in het InDesign document zelf. Het document moet op de juiste wijze worden opgebouwd, getagd en gestructureerd.

Wat wordt er bedoeld met een toegankelijke PDF?

Als persoon zonder handicap kun je je misschien nog wel verplaatsen in de wereld van de blinden. Je doet je ogen dicht en begrijpt dat het lezen van een PDF via een beeldscherm een onmogelijke opgave wordt. Nu kunnen blinden wel gebruik maken van brailleleesregels op de computer. Maar hoe wordt dan de ‘voorleesvolgorde’ bepaald? Als vormgever ben je vrij om teksten op willekeurige posities in je layout te plaatsen. Zonder ingrijpen van de vormgever of opmaker worden dan titels, onderschriften, citaten, subkopjes en leesteksten dwars door elkaar heen voorgelezen. Zie daar nog maar eens wijs uit te worden. Veel artikelen maken daarnaast ook gebruik van afbeeldingen en illustraties. Als de illustratie belangrijke informatie bevat, dan zul je die informatie ook ‘leesbaar’ moeten maken.

Waaruit bestaat een toegankelijke PDF?

Een PDF bestaat feitelijk uit verschillende lagen.  Je hebt de visuele laag en codelagen met achterliggende informatie. Die codelagen maken of een PDF wel of niet toegankelijk is. Op het oog zie je geen enkel verschil tussen een PDF met of zonder die codelagen. Maar om een toegankelijke PDF te maken heb je die absoluut nodig. Zaken die je instelt en regelt in de codelaag zijn onder andere:

  • • Een (beschrijvende) documenttitel in de titelbalk.
  • • Bladwijzers
  • • Metadata
  • • Bepaling van de leesvolgorde
  • • Het semantisch taggen van tekst en pagina-elementen
  • • Alt-tags voor illustraties en afbeeldingen

Wil jij leren hoe je toegankelijke PDF’s maakt?

Werk je voor de (semi)overheid dan moeten alle PDF’s die je online publiceert voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid. Maak je je documenten op met behulp van Adobe InDesign? Dan bieden wij een twee-daagse cursus aan die jou leert hoe je een document conform de richtlijnen bouwt en wegschrijft naar een toegankelijke PDF. Wil je meer weten over deze cursus Toegankelijke PDF (PDF/UA) lees dan hier meer over de inhoud ervan. Wil je maatwerk als bedrijf? Wil je leren met je eigen documenten? Dat kan ook. Neem contact op met House-of-Media (050-3600299) of mail naar info@house-of-media.nl. Wij helpen je graag verder.

House of media mocht voor deze bedrijven bijdragen aan kennis en vaardigheden