menu
miscommunicatie

Miscommunicatie in grafische vormgeving

Wat zeggen onze cursisten:


grade grade grade grade grade
House of Media is zeker aan te raden als je op zoek bent naar een cursus in de multimedia- of grafische sector.
Anja Robbeson Lees verder »

Grafische vormgeving is het overbrengen van een boodschap met behulp van visuele middelen. En die visuele middelen kunnen van alles zijn. Je kunt communiceren met tekst, kleur, afbeeldingen, illustraties, video, audio, 3D en ga zo maar door. Afhankelijk van de doelgroep die je wilt bereiken, de boodschap die je wilt overbrengen kiest een grafisch vormgever voor de juiste inzet en mix aan middelen.

glascontainer-frankrijk papiercontainer-frankrijk

Op zich klinkt dit eenvoudig toch? Maar bedenk dat de boodschap ook maar op één manier begrepen mag worden en dat gaat nogal eens mis. Ik keek even heel erg vreemd tegen deze glas- en papierbak in Frankrijk aan. Wat klopt niet aan dit plaatje? Wat mij betreft klopt er best veel niet aan deze vorm van communiceren. Allereerst staat bij het bovenste gat beschreven wat er in de betreffende container weggegooid moet worden. Op de blauwe container staat bij het bovenste gat de tekst ‘Papiers’ en op de groene staat ‘Verre’. De één is dus voor papier en de ander voor glas.

Tot zo ver is het nog duidelijk. Blauw is gekozen als herkenningskleur voor papier en groen voor glas. Daar kan ik nog bij inkomen. Maar het feit dat er alleen in het frans geschreven staat waar de containers voor bedoeld zijn, dat bevreemdt mij. Deze containers staan op een vakantiepark waar ook iemand die de Franse taal niet beheerst direct zou moeten begrijpen waar ze voor dienen. Die moeten dan maar raden wat de kleur groen en blauw betekent of Google translate gebruiken.

En dan komt het meest opvallende en vreemde. Naast de onderste opening staat een pictogram van een invalide persoon. Omdat naast het bovenste gat staat wat er in het gat moet denk ik nu logischerwijs dat het onderste gat bedoeld is om mijn invalide medemens in te proppen. Dit is een prachtig staaltje van miscommunicatie. Waar gaat dit mis?
Nou allereerst heeft de vormgever ervoor gekozen om zowel met tekst als een pictogram te communiceren en dat is al vreemd. Feitelijk zeg je hiermee ook dat iemand die in een rolstoel zit waarschijnlijk niet kan lezen en daarom maar aangesproken moet worden met een pictogram. Ik denk dat menig rolstoelgebruiker zich behoorlijk beledigd kan voelen.

En als tweede heeft de vormgever zich niet gehouden aan zijn eigen regels. Als je bij het ene gat duidt wat erin moet dan behoor je dat bij het andere gat ook te doen. Ach en zo kan ik nog wel even doorgaan. In onze opleiding Grafische Media Vormgever is dit wat je leert. Je leert hoe je ontwerpen moet analyseren, hoe je consequent bent in communiceren en hoe je wèl de juiste boodschap kunt overbrengen. We starten weer een nieuwe opleiding op 3 september 2018. Je bent van harte welkom 🙂

House of media mocht voor deze bedrijven bijdragen aan kennis en vaardigheden